26 Ağustos 2010 Perşembe

Kütahya'da ki Germiyanoğulları Eserleri

1-ANALCI MESCİDİ:

Kütahya' nın erken tarihli önemli yapılarındandır. Tek kubbeli, kare planlı küçük bir yapıdır. 1369 yılında Germiyanoğlu Süleyman Şah zamanında Yusuf oğlu Hacı Ahmet tarafından yaptırılmıştır. Kitabesinin süleyman Şah' ın saltanatına ışık tutması açısından önemi vardır.


2-KURŞUNLU CAMİİ:

Kütahya' da Paşam Sultan mahallesindedir. 1377-1378 yılında Germiyanoğlu Süleyman Şah zamanında Ahilerden Şeyh Alaaddin oğlu Şeyh Muhammed tarafından yaptırılmıştır. Osmanlılar zamanında 1520' de Anadolu Beylerbeyi Kasım Paşa tarafından onarıldığı için Kasım Paşa Camii olarak da bilinir. Onarım sırasında önceden kiremitle örtülü olan kubbe kurşunla kaplandığı için "Kurşunlu Camii" adını almıştır.


3-ÇATAL ÇEŞME CAMİİ:

Servi Mahallesinde Germiyanoğlu Süleyman Şah döneminde Hacı Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Mescit daha sonraları son cemaat yeri ve minare eklenerek yenilenmiştir. Tek kubbeli, kubbesi tuğladan, kiremit örtülü, küçük bir yapıdır.


4-YAKUP ÇELEBİ İMARET KÜLLİYESİ:

Ulu Camii' nin batısında, eskiden "Vahit Paşa İl Halk Kütüphanesi" olarak kullanılan binadır. "İmaret Mescidi" olarak ve türbesi yakta bulunan külliyenin diğer kısımları 1935 yılında yıkılmıştır. Eskiden kütüphane olarak kullanılan bina Kültür Bakanlığı' na devredilmiş olup restorasyondan sonra Çini Müzesi olarak kullanılmaktadır. 1411-1412 yılında Germiyanoğlu Yakup Bey tarafından yaptırılmıştır.


5-İSHAK FAKİH KÜLLİYESİ:

İshak Fakih mahallesindedir. Germiyanoğlu II.Yakup Bey' şn vakıflarının mütevellisi olan, bir ara kadılık yapan bir islam alimi olan İshak Fakih tarafından yaptırılmıştır. Camii, türbe ve kısmen zaviye ayakta olup çeşmenin ne olduğu bilinmemektedir. Çeşme kitabesi müzededir.

Mahallenin eski adı tabakhane olduğu için Evliya Çelebi seyahatnamesinde "Tabakhane Camisi" olarak adı geçer.


6-VACİDİYE MEDRESESİ:

"Demirkapı" veya "Molla Abdülvacit" medresesi olarak da tanınmaktadır. Bugün Kütahya müzesi olarak kullanılmaktadır. 1950 ve 1957 yıllarında esaslı onarım görmüştür. Kesme taştan, kapalı avlulu, tek katlı, iki eyvanlı bir medresedir. Gözlemevi (Rasathane) olarak kullanılmış olduğu hakkında bilgiler mevcuttur. Kitabesinden anlaşıldığına göre 1314-1315 tarihinde Germiyan beylerinden II.Yakup Bey' in büyükbabası, beyliğin ileri gelen emirlerinden Mübarezeddin Umur bin Savcı tarafından, Alaşehir cizyesinden yaptırılmıştır. Sonradan Molla Abdülvacid' in burada uzun süre ders vermesi ve ölümünde buraya gömülmesiyle halk arasında Vacidiye adı ile anılmaya başlanmıştır. 1980 yılı sonları bir onarım daha görmüştür.


7-BALABANİYE MEDRESESİ (Nallı-Balaban Paşa Medresesi):

Kimler tarafından ve hangi dönemde yaptırıldığı kesin olmamakla birlikte 14.yüzyılın son çeyreğinde Germiyanoğulları zamanında yapıldığı tahmin edilmektedir. Evliya Çelebi İlköğretim Okuluna yakın bir yerdedir.

Avlusunun üzeri kubbeli üç veya dört eyvanlı kubbeli bir oda kullanılmıştır. medrese iken 1876 yılında halveti tekkesine dönüştürülmüş binanın eski halini gösteren bir yağlı boya resmi, ressam Ahmet Yakupoğlu kolleksiyonunda mevcuttur.


8-SARAY HAMAMI:

Saray mahallesinde bugünkü Çarşı Polis Karakolunun karşısındadır. Çukurda kalmış basık ve çimento kaplı kubbeleri ile dışarıdan pek seçilmeyen bir hamamdır.

Yapım tarihi hakkında hiç bir kayda rastlanmayan bu hamamın Germiyanoğlu II.Yakup Bey 'in vakıfları arasında geçen hamamlardan Bey Hamamı olması ihtimali vardır.


9-ULU CAMİİ SAKAHANESİ:

Anadolu Selçuklu Devleti döneminden Kütahya fatihi Hezar Dinari' ye mal edilen yapının 1236-1246 tarihleri arasında yapılmış olması mümkündür. Dışındaki mermer ve çini süslemeler 19.yüzyıl yapımıdır.

İç mekan olarak Kütahya'daki Sakahane adı verilen su tesislerinin orjinal durumunu koruyabilmiş tek örneğidir.halen Ulu camii şadırvanı olarak kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder